Vad är TREC?
Svenska Islandshästförbundet, SIF, hittade för några år sedan en ny tävlingsform ute i Europa som de introducerat i Sverige. Den är jätterolig och passar oss och våra isisar alldeles utmärkt. Den är dessutom ett bra komplement till Islandshästvärldens ovalbanetävlingar.
För nu är det ju så att alla islandshästar inte är gjorda för att gå i perfekt ökat tempo tölt och alla islandsryttare är inte intresserade av att få sin lilla älskling att göra det heller. Däremot är det väldigt många som skaffar islandshäst för att ha en trevlig och trygg kamrat ute i skog och mark. Men även den som mest myser runt i skogen kan vilja åka iväg och göra något roligt tillsammans med sin häst ibland och ha ett mål att träna mot. Då är TREC en ultimat tävlings/umgängesform. För TREC är inte först och främst en tävling, det är ett sätt att umgås och ha trevligt ihop med sin häst och andra ekipage. Det gäller även på VM nivån!!!
TREC är inte en islandshäst tävling, det är en tävling för alla hästraser. Men det var SIF som upptäckte den och tog hem den till Sverige och som nu håller på att få igång TRECandet ute i landet.
Hur går då TREC till?
Det består av tre delmoment. Det första momentet är en orientering. Du får rita av en bestämd ridväg på en karta och sedan ge dig ut i skog och mark, ensam eller i grupp. (Vem tycker inte att det är roligt att få ge sig iväg och rida på andras ridvägar!) För att göra det hela lite svårare måste man följa den utritade vägen exakt då du inte vet vart kontrollerna ligger utplacerade. Svårigheten i det här momentet ska inte vara att hitta rätt väg utan svårigheten är att hålla rätt hastighet. För när du rider ut från starten får du reda på den optimala hastigheten du och hästen ska försöka ha fram till dess att ni hittar nästa kontroll, t ex 6,5 km/h. Vid varje ny kontroll längs banan får du en ny hastighet. Poäng räknas sedan utifrån hur nära idealtiden ni har ridit.
Moment två är ett ridbarhetsprov där du ska visa att du har kontroll på din häst genom att du kan reglera hästens hastighet i galopp och skritt. Du ska därför galoppera så långsamt som möjligt på en rakbana som är 75-150 m lång och sedan skritta så snabbt som möjligt samma sträcka tillbaka under tidtagning.
Sista momentet är att smidigt och i gott samarbete med hästen ta sig över, under och igenom sådana naturliga hinder som man kan stöta på när man rider ut. Det kan vara diken, broar, rida genom vatten, öppna grindar, uppsittning, mm. Här kan man lära sig mycket om hur ens häst fungerar och om den verkligen litar på sin ryttare. De flesta, ryttare som hästar, tycker att TREC är jätteroligt.
Mer information om Trec hittar du här.